Günlük hayatta çok sık karşılaşılan bir tür davranış biçimidir. Genellikle ihtiyaç dışı ve kontrolsüz bir şekilde aşırı alışveriş yapma isteği, para harcama şeklinde ortaya çıkar. Kişi genellikle kızgın, kaygılı ya da üzgün olduğu zamanlarda alışveriş yapma ihtiyacı duyar.
Bu da keyif, zevk, coşku hissetmesini, alışveriş yaparak stres atmasını, suçluluk, sıkıntı ve utanç hislerini oluşturur. Alışveriş sonrasında yapılan harcamanın fazla olduğunun anlaşılması kişinin hayatında problemler oluşturur.
Bu durum hastalığa dönüşür. Hastaların, tedaviye başlarken hastalıklarını kabul etmeleri gerekir. Kişi bu durumu kabul ettikten sonra tedavi süreci başlar.
Alışveriş Bağımlılığının Nedenleri Nelerdir?
*Yoksul görünmeme isteği
*Marka takıntısı
*Sosyal çevre
*Psikolojik nedenler
Alışveriş bağımlılığından kurtulmanın en önemli yollarından biri de bireysel ve grup tedavi, aile ve arkadaş desteğidir. Kişinin çevresindekiler kişiye destek olursa tedavi süreci daha iyi bir şekilde atlatılır.
Alışveriş hastalığı olan kişilerin mutsuzken alışverişe çıkmamaları gerekir. Alışveriş yapılırken sadece ihtiyaç olan ürünlerin alınması gereklidir. Bu hastalığın tedavisinde uzman doktorlardan destek alınmalıdır. Böylelikle tedavi daha kısa sürede olumlu yönde sonuç verir.
Alışveriş yapmak yerine sinemaya, tiyatroya gitmek, açık alanda yürümek gibi aktiviteler tercih edilmelidir. Böylelikle alışveriş bağımlılığı önlenir.
Alışveriş Hastalığının Belirtileri Nelerdir?
*Aşırı alışveriş yapma isteği
*Kontrolsüz para harcama isteği
*Gereksiz eşyalar alınması
*Pahalı hediyelerin satın alınması
Alışveriş için bekleme süresi uzatılmalıdır. Alınan ürünler ile ilgili araştırmalar yapmak, bekleme süresini artırır ve alışveriş yapmak için karar verme süresini uzatır. Bu da alışveriş yapmayı önler. Kişiyi alışveriş bağımlılığından kurtarır. Alınan ürünlerin nerede nasıl kullanılacağı düşünülüp ona göre alışveriş yapılırsa sadece gerekli ürünler alınır. Böylelikle alışveriş bağımlılığı önlenir.
Alışveriş Hastalığında Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?
*Alışveriş listesi yapılmalıdır.
*Alışverişte az para harcanmalıdır.
*İhtiyaç olmayan ürünler alınmamalıdır.
*Alışverişe tek çıkılmamalıdır.
Alışveriş bağımlılığı depresyon, düşük özgüven gibi psikolojik problemlere neden olan ciddi bir hastalıktır. Hastalık tedavi edilirse önlenir. Tedavi edilmediği durumlarda kişiler alışveriş yaparken kendilerini kaybederler.
Gereğinden fazla alışveriş yaparlar. Bu da kişileri hem maddi hem de ruhsal yönden sıkıntıya sokar. Bu hastalık için önlem alınmazsa ciddi sorunlara neden olur.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.