DOLAR 19,0540 0.13%
EURO 20,5095 -0.63%
ALTIN 1.211,44-0,66
BITCOIN 5310460,56%
Amsterdam
°

19:27

AKŞAM'A KALAN SÜRE


D Vitamini Eksikliği Nasıl anlaşılır?
162 okunma

D Vitamini Eksikliği Nasıl anlaşılır?

ABONE OL
7 Temmuz 2021 12:43
D Vitamini Eksikliği Nasıl anlaşılır?
0

BEĞENDİM

ABONE OL

D Vitamini Eksikliği Nasıl anlaşılır, Nelere Sebep Olabilir, Nasıl Önlenir? Bu yazıda cevapları bulacaksınız.

Vitaminler vücudumuzda çok önemli görevleri yerine getirmektedir.

Vitamin eksiklikleri durumunda da haliyle vücudumuzda önemli sağlık problemleri ortaya çıkabilmektedir. D vitamini çok önemli vitaminler arasındadır.

Bu nedenle sağlığımız için D vitamini eksikliğinden kaçınmamız gerekir. Peki D vitamini eksiğinin başlıca nedenleri neler olabilir önce konuya buradan başlayalım.

Yeteri kadar güneşe çıkmıyorsanız, süt ve/veya süt ürünleri size alerji yapıyorsa ya da çok ciddi bir vegan diyet uygulayıcısı iseniz, büyük ihtimalle D vitamini eksikliği çekiyorsunuz. D vitamini aynı zamanda ‘’güneş ışığı vitamini’’ olarak da tanımlanır. Vücudunuz güneşe maruz kaldığında otomatik olarak D vitamini sentezler. Güneşin yanı sıra balık, balık karaciğeri yağları, yumurta, zenginleştirilmiş süt ürünleri ve tahıllar içeriğinde bolca D vitamini bulundurur.

Güçlü kemikleriniz olsun istiyorsanız, düzenli olarak yeteri kadar D vitamini almanız gerekir. D vitamini vücudunuza gıdalarla alınan kalsiyum mineralinin kullanılmasına yardımcı olur. D vitamini eksikliği bir tür kemik hastalığı olan ‘’raşitizm’’ ile yakından bağlantılı bulunmuştur. D vitamini eksikliği ve raşitizm arasındaki ilişki, bilim dünyası tarafından uzun yıllardır bilinmektedir. Konu üzerinde yapılan daha başka araştırmalar D vitamininin kemik sağlığını etkilemesinin yanı sıra, pek çok farklı sağlık sorununu önleme kapasitesine de sahip olduğunu göstermektedir.

D Vitamini Eksikliği Semptomları ve D Vitamini Eksikliğinin Yol Açabileceği Sağlık Sorunları

Kaslarınızda güçsüzlük hissediyorsanız ve/veya kemik ağrısı çekiyorsanız, bu belirtiler D vitamini eksikliği işareti olabilir. Fakat D vitamini eksikliği her zaman bu tip belirtilerle kendini göstermeyebilir. Kanınızda D vitamini miktarının düşmesi ile olabileceği düşünülen başlıca hastalıklar şunlardır:

  • D vitamini eksikliğinde, kalp hastalığından ölüm riski yükselebilir.
  • D vitamini yetersiz olduğunda, yaşlı yetişkinlerde bilişsel bozukluğa rastlanabilir.
  • Küçük çocukların kanında D vitamini eksikliği bulunması, şiddetli astım hastalığına neden olabilir.
  • D vitamini eksikliği kanser geliştirilmesi riskini arttırır.

Ayrıca konu üzerinde yapılan bilimsel araştırmalar D vitamini eksikliğinin aşağıdaki rahatsızlıklara da yol açabileceğini ortaya koymaktadır:

  • Tip 1 / Tip 2 Diyabet
  • Glikoz İntoleransı
  • Hipertansiyon
  • Multipl Skleroz

D vitamini takviyesi ile yapılan tedaviler, bahse konu hastalıkların terapisinde etkili olabilir. Ayrıca bilim insanları günlük D vitamini takviyesinin bu tip hastalıkların oluşumunu önleyebileceğini de bildiriyorlar.

D Vitamini Eksikliği Neden Olur?

Bilimsel araştırmalar sonucu saptanan başlıca D vitamini eksikliği sebepleri şunlardır:

  • Vücudunuza yeteri kadar D vitamini almıyorsanız,
  • Çok sıkı vegan diyeti uygulayıcısı iseniz, balık, balık yağları, yumurta sarısı ve/veya zenginleştirilmiş süt /süt ürünleri tüketmezseniz vücudunuza yeteri kadar D vitamini alamazsınız.
  • Gerektiği kadar güneş ışığına maruz kalmıyorsanız, özellikle kış aylarında yeteri kadar güneşe maruz kalınamayacağı için D vitamini eksikliği daha fazla görülmektedir.
  • Ten renginizin koyu olması, koyu renkli ciltte bolca melanin pigmenti bulunur. Melanin vücudunuzun güneş ışığından D vitamini üretmesini önleyebilir. Bilimsel araştırmalarda özellikle ten rengi koyu, yaşlı yetişkinlerde D vitamini eksikliğine daha çok rastlanmaktadır.
  • Böbreklerinizin çalışması yeterli değilse, vücudunuz aldığınız D vitaminini aktif kullanabileceği hale getiremez. Genellikle yaşın ilerlemesi ile birlikte böbreklerin D vitaminini aktif hale getirme yetisi azalır.
  • Obezite probleminiz varsa, obezite vücudunuzun D vitaminini yeteri kadar kullanmasına engel olabilir. D vitamini vücuttaki yağ hücreleri tarafından tutulabilir. Bu durumda yeteri kadar D vitamini dolaşım sistemine salınamaz. Vücut kitle indeksi 30 ve 30’un üzerinde olan bireylerde çoğu kez düşük D vitamini problemine rastlanır.
  • Sindirim sisteminizde D vitamini emiliminin yetersiz olması, bağırsaklardan D vitamini emiliminin azalmasına yol açabilecek başlıca hastalıklar şunlardır:
    • Crohn hastalığı
    • Kistik fibröz
    • Çölyak hastalığı

D Vitamini Eksikliğinin Anlaşılması İçin Yapılabilecek Testler

D Vitamini Eksikliği

Vücudunuzda bulunan D vitamini seviyesini doğru olarak ölçebilmek için kullanılabilecek en uygun test ‘’25-hidroksi D vitamini’’ adı verilen kan testidir. Test sonucunun 20 nanogram/ml ya da 50 nanogram/ ml aralığında olması istenir. Eğer yapılan test sonucu kanınızda bulunan D vitamini miktarı 20 nanogram /ml’den az ise, sizde D vitamini eksikliği olduğu düşünülür.

D Vitamini Tedavisi

D vitamini eksikliğine rastlanması halinde genellikle diyet ve/veya takviye ürünler tüketilerek D vitamini alımınızın arttırılması amaçlanır. Kanınızda bulunması tercih edilen D vitamini miktarı bilim insanlarına göre değişebilir. Bahse konu değişim, genellikle yaşınıza ve sağlık durumunuza göre olabilir. Kanda D vitamini için kabul edilebilecek en düşük sınır 20 nanogram /ml’dir. Kanınızda D vitamini konsantrasyonu bu düzeyin altında ise D vitamini tedavisi almanız gerekebilir.

Amerikan Tıp Enstitüleri 1 ila 70 yaş arası bireylerin günlük ortalama 600 IU birim D vitamini tüketmelerini salık vermektedir. Bu değer aynı enstitülerce 70 yaşından büyükler için günlük ortalama 800 IU olarak belirtiliyor. Amerikan Tıp Enstitüleri tarafından bildirilen günlük alınabilecek D vitamini maksimum sınır değeri 4000 IU kabul edilmektedir. D vitamini eksikliğiniz varsa, doktor kontrolünde olmak üzere günlük 4000 IU’dan daha fazla D vitamini alabilirsiniz.

Yeteri kadar D vitamini alamadığınız kanısındaysanız ( söz gelimi yeteri kadar güneşe çıkmıyorsanız, daima cildinizi örtüyorsanız) sizde de D vitamini eksikliği olup, olmadığı konusunda doktorunuzun görüşünü almalısınız.

 

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP

SON DAKİKA HABERLERİ

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.