Enginar Çayı Nasıl Yapılır ve Faydaları Nelerdir? Yan etkileri var mıdır? Şimdi bu sorulara yanıt arıyoruz.
Çok çeşitli çaylar, çok çeşitli faydalarıyla hayatımızda. Ancak burada önemli konu tüketim miktarı. Öyle her çayı istediğimiz sıklıkta tüketemeyiz.
Bu nedenle bir çayı tüketmeye başlamadan önce hakkında biraz bilgi edinmenizi daima tavsiye ederiz. İşte şimdi bu yazımızda bu çaylar arasında müstesna bir yeri olan enginar çayından bahsediyor olacağız.
Önce Enginar’ın kendisi hakkında biraz bilgi vermek gerekiyor. Sonuçta enginar çayı enginardan yapılıyor. Şimdi enginarı biraz tanıyalım;
Enginar, Latince’de cynara scolymus anlamına gelir. Yeryüzünde pek çok enginar vardır. Bunların hepsi yenilebilir değildir. Bu yüzden yabani enginar türü olan cynara silvestis’ten kaçınmak gerekir.
Enginar, Güney Avrupa, Kuzey Afrika ve Kanarya Adaları’na özgü çok yıllık bir bitkidir. Tarihte, Eski Mısırlılar, Yunanlılar ve Romalılar tarafından çoğunlukla sindirim yardımı ve karaciğer koruması için kullanılmıştır.
Bugün bu çay genellikle Vietnam’da satılmaktadır. Bu aromalı içecek Vietnamca’da tra atiso olarak bilinir. Enginar, kenarlarında keskin karıncalanmalar olan yaprakları çiçek açan bir bitkidir.
Üçgen pullu 8 cm ila 15 cm çapında yenilebilir bir tomurcuk ile bitkinin yüksekliği 1,5m ila 2 m’ye ulaşabilir.

Enginar Çayının Faydaları
- Enginar Çayı, folat, A, B 1 ve C vitaminleri ve magnezyum, fosfor, kalsiyum, demir, potasyum, çinko ve diyet lifi gibi mineraller açısından oldukça zengin bir bitkidir. Enginar çayının faydaları şunlardır.
- Enginar bitki çayı, karaciğeri korur ve buna bağlı hastalıkları tedavi etmeye yardımcı olur. Karaciğer fonksiyonunu düzenleyerek safra üretimini uyarır. Genel olarak, karaciğer yetmezliğine yararlıdır.
- Karaciğer üzerindeki faydalı etkisi nedeniyle, daha hızlı karaciğer iyileşmesi yoluyla alkolizmin kötü sonuçlarına karşı savaşmaya destek olur.
- Bu çay idrar söktürücüdür ve üre atımını kolaylaştırır. Ayrıca hipoglisemik olarak önemli olan inülin içerir ve kandaki şeker seviyelerini düzenlemeye yardımcı olduğu için şeker hastalarına tavsiye edilir.
- Enginar çayı, vücuttaki fazla yağların atılmasına yardımcı olan ve idrar yoluyla su tutulmasını önleyen en faydalı kilo verme çaylarından biri olarak görülmektedir.
- Enginar çayı, sindirim sistemine oldukça faydalıdır. Mideyi yatıştırır, kaybolan iştahın artmasını sağlar. Mideniz için sağlıklı bakteriler ve sizin için gerekli besinleri sağlar.
- Enginar çayı, enginarın kurutulmuş hali, taze yaprakları ve saplarından yapılan bir çay ile mide bulantısı, karın ağrısı, kabızlık, ishal, şişkinlik hissi ve mide ekşimesi için doğal bir çare olarak kullanılır.
- Enginar bitki çayı, kolesterol seviyelerini düşürmenin yanı sıra ileride artmasını önlemeye yardımcı olur.
- Bu çay, kalp hastalıkları ve felçlerin önlenmesinde büyük katkı sağladığı ispatlanmıştır.
- Vücudunuzdaki toksinleri ortadan kaldırarak, sadece yukarıda belirtilen tüm faydaları sağlamakla kalmaz, aynı zamanda berrak bir cilt görünümüne kavuşursunuz.
- Doğal bir astım tedavisi arıyorsanız, nefes alma problemlerinizi gidermeye yardımcı olması için biraz zeytinyağı ve limonla enginar çayı içmeyi deneyin.
Enginar Çayının Yan Etkileri
- Pek çok faydası bulunan bu çayı içmenin herhangi bir yan etkisi olacağını düşünmek zor. Fakat bu çayın da diğer çaylarda olduğu gibi yan etkileri olabilir.
- Eğer, papatya, karahindiba veya ekinezyaya alerjiniz varsa nginara da alerjiniz olma ihtimaliniz oldukça yüksektir.
- Safra taşı probleminiz varsa bu çayı içmeniz önerilmez. Bu durum böbrek için de geçerlidir. Eğer buna rağmen içmek isterseniz doktor tavsiyesi almalısınız.
Enginar Çayı Nasıl Yapılır?
- Yukarıda listelenen sağlık yararlarından en iyi şekilde yararlanmak için enginar çayının nasıl yapıldığını öğrenmek önemlidir. Çayınızı yapraklardan, sapından ve enginar kökünden yapmak istiyorsanız şu yöntemi kullanın.
- 50 gr ila 100 gr enginar yaprağını, sapını ve köklerini bir litre kaynar suya koyun. 5 ila 10 dakika dinlendirin ve ardından yemeklerden önce günde üç kez bu çaydan bir bardak için. Bu çayın rengi açık yeşildir.
- Hatta bazı insanlar enginarlarını pişirdikleri sudan bile yararlanıyorlar. Pişirme suyunuza hiç çeşni eklememelisiniz, bu şekilde enginar hazır olur olmaz çayınızı içebilirsiniz.
- Enginar çayınıza tatlandırıcı eklemeyin. Bu çayın hafif, pürüzsüz bir tatlılığı vardır.