Genellikle bağırsak yavaşlaması olarak görülse de, bazı durumlarda tıkayıcı özellikte de olabilmektedir.
Kabızlık Nedenleri
Kabızlığın birden çok sebebi olabilmektedir. Genellikle sindirim sistemini doğrudan etkileyen etkenlerden dolayı meydana gelir. Düzensiz ve sağlıksız beslenme, hareketsiz yaşam gibi faktörler kabızlığın baş nedenlerindendir. Bunun dışında fazla ve yanlış ilaç kullanmak da kabızlık yapabilmektedir.
En Fazla Görülen Kabızlık Nedenleri Şunlardır:
– Yetersiz Sıvı Alımı
– Düzensiz Tuvalet Alışkanlığı ve Tuvalet İhtiyacını Ertelemek
– Hormonal Problemler
– Yüksek Miktarda İnek Sütü Tüketmek
– Kolonda veya Rektumda Darlık, Tıkanıklık
– Sinir ve Kas Sistemi Bozuklukları, Anormallikleri
Kabızlığa Sebep Olan Yiyecekler
Bazı besinler çok tüketilmesi halinde kabızlığa neden olabilmektedirler. Bu besinlerden mümkün olduğunda uzak durmak veya belirlenen miktarını aşmamak gereklidir. Özellikle muz, makarna, pirinç ve pirinç lapası, ambalajlı gıdalar, fast food ürünleri ve inek sütü kabızlığa sebep olan yiyeceklerdendir.
Kabızlık Nasıl Geçer?
Kabızlık probleminin tedavi edilebilmesi için öncelikle bir doktora danışarak herhangi bir rahatsızlığınız olup, olmadığını öğrenmelisiniz. Eğer varsa doktorunuzun önereceği şekilde ilaç kullanabilir veya tavsiyeleri uygulayabilirsiniz. Ancak kabızlık probleminizin altında bir hastalık yatmıyorsa yaşam tarzınızı gözden geçirmelisiniz.
İlk olarak beslenme programınızı düzenlemekle başlayabilirsiniz. Kabızlığa sebep olabilecek besinlerden uzak durup, bağırsak hareketlerinizi hızlandıracak ve düzene sokacak besinlere yönelmelisiniz. Bunun dışında vücudunuzdan sıvıyı eksik etmemeli, su ve sıvı gıda alımınızı arttırmalısınız.
Lif ağırlıklı olarak beslenmek de sindirim sisteminizi dengeler. Özellikle sebze, meyve ağırlıklı olmak üzere tahıl ve bakliyat içeren bir program hazırlayabilirsiniz. Kuru meyveler de (doğal olmak şartıyla) kabızlığa iyi gelmektedir.
Kafein alışkanlığınız var ise bunu azaltmanız gerekiyor. Bununla birlikte süt tüketiminizi de belli bir seviyeye indirmeniz gerekiyor. Özellikle inek sütü, insan vücudunda kabızlığa neden olabilmektedir.
Zeytin ve zeytinyağı düzenli bir bağırsak sağlığı için olmazsa olmazlardandır. Her gün aç karnına içeceğiniz 1 kaşık zeytinyağı kabızlık sorununuza iyi gelecektir. Bu zeytinyağına dilerseniz kekik ve keten tohumu da ekleyebilirsiniz.
Portakal ve turunçgiller de içerdiği lifler sayesinde bağırsakları çalıştırmaya yardımcı olur. Burada dikkat edilmesi gereken nokta bu meyvelerin suyunu içerek değil, kendilerini posalarıyla beraber tüketmeniz gerekmektedir. Çünkü lif meyvenin posa kısmındadır.
Son olarak da kabızlığı yok etmek ve sindirim sisteminizi harekete geçirmek için siz de hareket etmelisiniz. Ağır spor olmasa da günde yapacağınız 30 dakikalık bir yürüyüş bile bağırsaklarınızın sağlıklı bir biçimde çalışmasına yardımcı olacaktır.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.