Bunu yapmak isterken, bir plan dâhilinde karar vermeleri, kurmak istedikleri işi sevmeleri ve bu iş için önceden tecrübe edinmiş olmaları gerekir. Bu yüzden kendi işini kurmak isteyenlere önerilerin en başında bu maddeler gelir.
Örneğin, bir araba tamirhanesinde kaporta tamiri yapıyorsunuz. Ustanız size kötü davranıyor, ancak siz müşterilerinize özenli davranan işini iyi yapan br insansınız. Eğer biraz risk alayım borca gireyim, kendi iş yerimi açayım dediğinizde kendinize güvendiğiniz yegâne alan mesleğinizi iyi yapmanız olacaktır.
Ancak kaporta işi yapıp, hiç bilmediğiniz bir bakkal dükkânı açarsanız, kendi işiniz ne kadar iyi bir şekilde yürütülebilir onu sorgulamak gerekir.
KENDİ İŞİNİ KURMAK İSTEYENLER İÇİN GEÇERLİ ADIMLAR
Kendi işini kurmak isteyenlere önerilerin en başında bir iş planına dâhil olmaktansa, ihtiyaçlarınızı ve sorularınızı belirlediğiniz bir liste yaparak bu liste üzerinden ilerlemek. Yapacağınız işle ilgili kafanıza takılan tüm sorular ve yapılması gerekenlerin üzerine teker teker eğilerek işe başlayabilirsiniz.
Çalıştığınız mevcut işi ve yaşadığınız hayatı bir düzene koymadan ve maddi durumunuzu tam anlamıyla garanti altına almadan işe başlamayın. Elbette hayatta riskler alınacaktır ancak en ufak bir tökezlemede büyük bir yükün altında kalabilirsiniz.
Eğer maddi anlamda sorun yaşayacağınızı düşünüyor ancak risk de almak istiyorsanız borç yerine bir ortakla işe başlayın. Maliyetiniz yarıya inecektir. Sürekli olarak kendinizi sorulayın. Bu işi daha iyi nasıl yapacağınızdan tutun da değişime ayak uydurmaya kadar her konuda fikirlerinizi test edin.
Kendi işini kurmak isteyenlere önerilerin son adımına gelirsek, hızlıca harekete geçin ve üretmeye başlayın.
KENDİ İŞİNİZİ KURDUKTAN SONRAKİ SÜRECİ PLANLAYIN
Kendi işini kurmak isteyenlere önerilerde bir başka süreç, kendi işinizi kurduktan sonra planlı bir şekilde gelir elde ederek büyümek olmalıdır. Öncelikle gelir elde etmeye başlarsanız ve işleriniz iyi giderse, mevcut işinizden o zaman ayrılabilirsiniz.
Sonrasında tüm mesainizi kendi işiniz için vermelisiniz. Bunun için belki ilk birkaç ay haftasonları ve akşamları da gözden çıkarabilirsiniz. İşlerinizi yoluna koyarak bir sistem oluşturmaya başladığınızda fazla mesailerinizi yavaş yavaş azaltmaya bakın.
Çünkü bu iş için size taze bir şekilde ihtiyaç var. Sisteminizi oturttuktan sonra da keyifle çalışmanın zevkine varabilirsiniz.