DOLAR 19,0540 0.13%
EURO 20,5095 -0.63%
ALTIN 1.211,44-0,66
BITCOIN 5310460,56%
Amsterdam
°

19:27

AKŞAM'A KALAN SÜRE


Zeytinin Faydaları, Siyah ve Yeşil Zeytin
4698 okunma

Zeytinin Faydaları, Siyah ve Yeşil Zeytin

ABONE OL
14 Temmuz 2021 19:55
Zeytinin Faydaları, Siyah ve Yeşil Zeytin
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Zeytinin Faydaları, Siyah ve Yeşil Zeytin nasıl yetiştirilir?

Zeytin ağaçları Akdeniz kıyılarına vazgeçilmez bir biçimde görsellik kazandırır. Zeytinin faydaları sayarak bitirebileceğiniz kadar az değildir. Zeytin ağaçları en çok 12 metreye kadar ulaşabilirler. Herdemyeşil bir ağaç türüdür. Yeşillikler ile birleşmiş muhteşem bir görüntüye sahiptir. Zeytinin faydaları düzenli tüketildiğinde karşımıza çıkar.

Yaprakları neredeyse bir mızrak gibidir, çiçekleri küçük ve beyaz, olgunlaştığında ise morumsu siyah renge dönüşen meyveleri vardır. Bu meyveler zeytindir. Hem yiyecek olarak tüketilir hem de daha farklı mecralarda kullanılmak üzere yağı çıkartılır. Zeytinyağı sağlık alanında da çok kullanılır.  Zeytin ağacının odunundan ise atölyelerde çok güzel işçilikler ile beraber sağlam ve uzun ömürlü mobilyalar inşa edilir.

Zeytin Dalı Barışı Temsil Eder.

Çok eski çağlardan bu günlere kadar faydalanılan bitki çeşididir. Dünya tarihinin ilk ekilip hasat edilen tarım ürünleri arasındadır. Örneğin eski Mısırlıların zeytin tarımıyla uğraştıkları bilinmektedir. Zeytin kelimesi kutsal kitaplarda da oldukça sık geçmektedir. Bu anlatılanlardan farklı olarak Zeytin Dalı barışı temsil eder. Türk Silahlı Kuvvetleri Suriye’nin Afrin bölgesinde barışı sağlamak amacı ile 20 Ocak 2018 Tarihinde başlatmış olduğu harekâta Zeytin Dalı Harekâtı adı verilmiştir.

Zeytin Dikildikten 5 Yıl Sonra Meyve Vermeye Başlar!

Zeytin ağaçları tohumu dikildikten 5 yıl sonra meyve vermeye başlar ve 15-20’li yaşlarına kadar meyve vermeye devam eder. Zeytin ağaçları don tehlikesinin olmadığı bölgeleri severler. En iyi gelişmeleri ise derin ve verimli topraklarda gösterir. Ülkemizin birçok bölgesinde yetişen Zeytin bitkisi Ülkemiz topraklarının verimli olmasının bir diğer göstergesidir.

Dünyada şuan da zeytin dikim çalışmaları kapsamında gerçekleşen zeytinlerin büyük bir bölümü zeytini sofrada tüketmek için değil de, yağından faydalanmak için üretilir. Zeytinyağı elde etmek için eskiden çelik ya da taş merdane kullanılıyordu. Bu faaliyet zeytinin önce ezilip sonra sıkılması ile birlikte gerçekleşiyordu. Fakat günümüzde teknolojinin gelişmesi ile Zeytinyağı üretimi çeşitlenmiştir.

Zeytin ve Zeytinin Faydaları Karşımıza İki Çeşidiyle Çıkar;

Sofralarda zeytinin iki çeşidi sunulmaktadır. Bunlar “yeşil” ve “siyah” zeytindir. Yeşil zeytin henüz zeytinin olgunlaşma aşamasına gelmeden önce toplanması ile elde edilir. Kıvamı bir nevi salatalığı andırır. Siyah zeytin de herkesin bildiği üzere artık olgunlaşma aşamasına ulaşmış ve büyümesi tamamlanmış bir kıvamdadır. Sofralarda sıkça tercih edilen zeytin çeşidi siyah zeytindir.

Dünyanın Sırasıyla En Önde Gelen Zeytin Üreticileri;

  • İspanya
  • İtalya
  • Yunanistan
  • Türkiye
  • ABD
  • Fas
  • Tunus

Türkiye’de Zeytin üretimi Marmara, Ege, Akdeniz bölgelerinde yapılır. Balıkesir, Aydın, Muğla ve İzmir ülkemizde en fazla zeytinin üretildiği şehirleri arasındadır. Hatta ege bölgesinde düzenlenen bir festivale o bölge zeytini ile meşhur olduğu için festivalin adına Zeytinli Rock Festivali ismi verilmiştir. Türkiye dünyadaki zeytin üretimi konusunda ilk sıralarda yerini korumaktadır. Türkiye her sene zeytin üretiminde ilk sıralara girmektedir ve yıllık üretim kapasitesi 1 milyon ton’un üzerindedir.

 

Siyah Zeytin Nasıl Yetiştirilir?

Siyah  zeytinler ekim ayının sonuna doğru hasat edilmeye başlarlar. Kahvaltılarda olmazsa olmaz siyah zeytin üretilirken çok zahmetli yollardan geçer. Siyah Zeytinler yeşil zeytinlere göre daha geç toplanırlar. Bunun nedeni yukarda da bahsedildiği gibi yeşil zeytinlerin olgunlaşma evresi tamamlanmadan toplanıyor olmasıdır. Zeytin toplandıktan sonra hemen yenen bir meyve çeşidi değildir. Üzerinde bazı işlemler yapılması gerekir. Bu işlemlere salamura denir.

Birinci Adım

Öncelikle iyice bir temizlemek gerekir. Yıkama ve temizleme işlemi tamamlandıktan sonra aralarında ezik, yumuşak ve çürük olanlar ayıklanarak temizleme işlemi devam ettirilmiş olur. Daha sonrasında damacana veya ona benzer bir su bidonu gibi bir nesnenin içerisine elinizdeki var olan zeytinleri boşaltın. Haznenin ne kadar büyük olmasına karar veremediyseniz, örneğin; 8 kilogramlık bir zeytin kütlesi için 10 litrelik bir su bidonu kullanabilirsiniz.

İkinci Adım

Bidona zeytinleri doldurma işleminden sonra 1 çay bardağı kullanarak bazı etken maddeleri zeytinler ile buluşturmalısınız. 1 çay bardağı sirke ve 1 çay bardağı kaya tuzunu bidona ilave ediniz. Bidonun ağzını sıkıca kapatın ve iyice çalkalayarak karıştırın. Buradaki amaç sirke ve kaya tuzunun, bidon içerisindeki bütün zeytinler ile temas ederek bütün hepsi ile harmanlanmasıdır.

Üçüncü Adım

Siyah zeytinler üç aşağı beş yukarı 2 ay süre içerisinde yenilecek kıvama gelmektedir. Bu karışım yapıldıktan sonra 2 ay beklemeniz gerekir. Bu geçen süre zarfında bir veya iki gün aralıklar ile bidonu çalkalamaya devam ediniz. 2 ay geçtikten sonra tüketebilirsiniz. Zeytinin çeşidine göre ilk zamanlarda rengi biraz daha açık olan zeytinler zaman içerisinde orijinal rengi olan siyaha döneceklerdir.

Yeşil Zeytin Nasıl Yapılır?

Birinci Adım

Aynı siyah zeytindeki gibi öncelikle iyice temizlenip, içerisinde yer alan çürük, yumuşak ve diğer uyumsuz zeytinler ayrıştırılarak işleme başlanması gerekmektedir. Önceden çizmiş olduğunuz 3 kilo zeytini 5 litrelik bir kavanozun içerisine doldurun. Zeytinleri dolduracağınız kavanozun büyüklüğü elinizdeki zeytin miktarının iki katı kadar olmalıdır. Örneğin 5 kiloluk bir zeytin kütlesini salamura yapacaksanız 10 litrelik bir kavanoz veya bidon kullanmanız gerekir.

İkinci Adım

Kavanozunun içine doldurmuş olduğunuz zeytinlerin üzerine 1 kilogram kaya tuzu ile aldığı kadar suyu ilave ederek ağzını sıkıca kapatınız. Bu karışımı güneş görmeyen bir bölgede yaklaşık 1 ay kadar bekletmeniz gerekecektir. Yeşil Zeytin elde etmek biraz daha kolaydır.

Zeytinin Faydaları

  • Kandaki fazla kolesterolü giderir.
  • Kan basıncını dengeler.
  • Zengin bir lif kaynağıdır. Meyve ve sebzelerden aldığınız liflerden daha kalitelidir.
  • E vitamini ihtiyacı için muhteşem bir kaynaktır.
  • Antioksidan bir oluşumdur. Hücrelerinizi korurlar.
  • Zeytinin Faydaları; Hücre zarlarının kanser gibi hastalıklardan etkilenmemesini sağlar.
  • Anemiye karşı koruyan bir bitkidir.
  • Zeytin hafıza için de oldukça etkilidir. Günlük yediğiniz bir porsiyon zeytin hafızanızın %25 oranında gelişmesini sağlar.
  • Ciltteki kırışıklıklar için etkilidir.

Zeytinin faydaları tabi ki de bu kadar değildir. Saymakla bitmeyecek kadar çok faydası vardır. Siyah zeytinin faydaları ve yeşil zeytinin faydaları eski çağlardan bu yana şifa arayanlara şifa, tad arayanlara istediği tadı vermiştir.

Siyah Zeytin Kalori

Zeytin kalori açısından; Yaklaşık 100 Gr Siyah Zeytinin içerisinde 110-120 kalori bulunmaktadır. 10 adet zeytin kalori açısından yaklaşık 20 grama tekâmül etmektedir. 20 gram zeytinde ise 42 zeytin kalori bulunmaktadır. Bu mantık ile yediğiniz zeytin ile beraber kaç kalori tükettiğinizi hesaplayabilirsiniz. (1 adet zeytin ortalama 4 gramdır ve 8 kalori bulunmaktadır.)

Yeşil Zeytin Kalori

Yaklaşık 50 Gr Yeşil Zeytin ise 100 kalori bulunmaktadır. Zeytin Kalori hesaplaması olarak Siyah Zeytin ile arasında çok büyük farklılıklar bulunmamaktadır. Ancak yapılışı bakımından Siyah Zeytinden daha tuzludur diyebiliriz.

Zeytin kalori açısından zengin, sağlık açısından oldukça faydalı ve vazgeçilmemesi gereken bir tüketim malzemesidir. Zeytinyağı ile beraber muhteşem yemekler yapılır. Ayçiçeği yağından daha çok kullanışlıdır.

 

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP

SON DAKİKA HABERLERİ

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.